Zijn koolhydraten goed of slecht?

Dieet Pro

Koolhydraten zijn een onderdeel van het eetpatroon van iedereen. Veel populaire diëten bestrijden de koolhydraten in het eetpatroon van mensen. Voorbeelden hiervan zijn het ketogeen dieet en het Atkins dieet. Koolhydraten zijn te vinden in veel voedingsmiddelen. Zo zijn koolhydraten aanwezig in brood, fruit, pasta, rijst en groenten. De verschillen tussen de koolhydraatbronnen ligt vooral aan wat voor soort het is en hoeveel vezels het heeft.

Wat gebeurt er als koolhydraten gegeten worden?
Koolhydraten worden in het lichaam verteerd tot suiker moleculen die terechtkomen in de bloedbaan. Het grootste gedeelte van de koolhydraten worden omgezet tot glucose. De glucose zorgt ervoor dat het lichaam energie krijgt. Personen die te weinig koolhydraten eten kunnen daardoor sneller vermoeid zijn. Koolhydraten in voedingsmiddelen zoals fruit en groenten bevatten essentiële vitamines en mineralen. Zo zit er bijvoorbeeld vitamine A en C in fruit maar fruit is ook rijk aan vezels. Hetzelfde geldt voor groenten.

Bepaalde voedingsmiddelen met koolhydraten worden als ongezond zien en zijn slecht voor de gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld chips, koekjes en limonade. Dit zijn voornamelijk geraffineerde koolhydraten; voedingsmiddelen die uit de fabriek komen. Deze worden vaak gelinkt aan diabetes en hart- en vaatziekten. De voedingsmiddelen met de slechte koolhydraten hebben meestal veel calorieën maar weinig benodigde nutriënten. Ze voegen dan weinig toe aan een eetpatroon. De voedingsmiddelen bevatten ook geen vezels waardoor je je niet verzadigd voelt.

Wat heeft glucose te maken met afvallen?
Glucose is één van de belangrijkste brandstoffen voor het lichaam. Als je hebt gegeten dan wordt het eten verteerd en omgezet naar glucose. De glucose zorgt voor de energie voor het lichaam. Voor de spier-, hart- en hersencellen is het de belangrijkste voedselbron. Al deze cellen worden door glucose gevoed. Daar speelt insuline een grote rol bij. Er wordt door de alvleesklier insuline vrijgegeven als glucose het lichaam betreedt. De insuline zorgt er vervolgens voor dat de glucose cellen bereikt.

Het opslaan van glucose dat niet gebruikt wordt
De cellen die gevoed worden door glucose nemen echter niet meer op dan nodig. Wat er overblijft aan glucose wordt opgeslagen in de vetcellen. Glucose kan niet worden opgeslagen als glucose. Als het moet worden opgeslagen wordt het omgezet naar glycogeen. Als het lichaam vervolgens weer een keer energie nodig heeft terwijl het niet voldoende voeding heeft gehad dan spreekt het lichaam de vetcellen aan voor energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *