Welk vetpercentage is goed en gezond?

Dieet Pro

Mannen en vrouwen hebben verschillende vetpercentages. Mannen hebben over het algemeen minder vet op het lichaam dan vrouwen en meer spiermassa. In de regel geldt dat minder vet beter is voor de gezondheid. Een vetpercentage tussen 15 en 20% wordt gezien als een gezond vetpercentage voor mannen. Meer dan 25% lichaamsvet bij een man betekent dat het niet gezond is.

Vrouwen en mannen
Vrouwen hebben over het algemeen meer vet op het lichaam dan mannen. Dit is ervoor bedoeld zodat het lichaam meer kan verduren zodat het veilig en gezond blijft als er een kind gedragen wordt. Er zijn dan meer vetreserves. Het ideale vetpercentage voor een vrouw ligt tussen 20% en 25%. Vrouwen hebben minder spiermassa dan mannen maar meer vetreserves. Als een vrouw in de puberteit komt verandert haar lichaam. Het vetpercentage van het lichaam gaat dan omhoog. Dit blijft omhoog gaan als de vrouw ouder wordt om haar voor te bereiden om een zwangerschap.

Huidplooimeter
Het vetpercentage kan het beste gemeten worden met een tang. Er zijn speciale tangen te koop die exact kunnen aflezen wat de dikte van de huidplooi is. Aan de hand van een combinatie van meetpunten kan een gemiddeld vetpercentage wordt berekend. Een huidplooimeter is doorgaans aanwezig op de sportschool. Het is ook te koop bij leveranciers van sportaccessoires.

Hoe bereken ik mijn BMI?
Bmi is de korting voor Body Mass Index. Het wordt voornamelijk gebruikt om te controleren of iemand te licht of te zwaar is. De BMI berekenen kan gewoon op het internet. Het is een formule dat het gewicht vergelijkt met de lengte van een persoon. De berekening kun je handmatig doen maar ook via een website waar het voor je uitgerekend wordt na het invullen van enkele gegevens. Voor het bereken van je BMI moet je je gewicht weten en je lengte. De formule van de BMI:

BMI = Gewicht (in kilo’s) ÷ Lengte (in meters) 2

De berekening van de BMI doe je door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters x 2. De BMI is gebaseerd op een formule dat het gewicht vergelijkt met de lengte. Het resultaat van de BMI berekening kan in vier categorieën vallen; ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas. De BMI berekening is voor mannen en vrouwen hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *