Dieet Pro

Zoetstoffen zijn de vervangers van suiker. De zoete smaak van suiker is nagemaakt door de zoetstoffen. De zoetstoffen bevatten geen calorieën. Zoetstoffen worden om deze reden veel gebruikt door personen die willen afvallen. Zoetstoffen worden verdeeld in twee typen. Dit zijn de intensieve en de extensieve zoetstoffen.

Intensieve zoetstoffen
De intensieve zoetstoffen hebben een enorm zoete smaak. De zoetstoffen zijn niet te vergelijken met normale suiker. Intensieve zoetstoffen zijn meer dan honderd keer zoeter dan normale suiker. Het voordeel hiervan is dat er lang niet zoveel gebruikt hoeft te worden voor dezelfde zoete smaak. Enkele natuurlijke intensieve zoetstoffen zijn thaumatine, steviolglycosiden en glycyrrhizinezuur. Hiernaast zijn er ook synthetische zoetstoffen zoals cyclamaat, aspartaam sacharine, sucralose, acesulfaam-K en neohesperidine.

Extensieve zoetstoffen
Extensieve zoetstoffen vallen onder noemer suikeralcoholen. Er zit echter geen alcohol in zoals de naam wellicht doet vermoeden. De extensieve zoetstoffen bevatten calorieën. Het aantal calorieën is echter nog steeds veel minder dan normale suiker. Enkele extensieve zoetstoffen zijn xylitol, mannitol, sorbitol, maltitol, isomalt, erythritol en lactitol.