Dieet Pro

Vitamines en mineralen zijn stoffen die nodig zijn voor het lichaam. Ze zijn te vinden in eten en drinken. Ze leveren geen energie maar ze zijn onmisbaar voor het lichaam. Ze dragen bij aan de stofwisseling maar ook zijn ze nodig voor groei en ontwikkeling. Mineralen komt in de natuur voor in stenen. Dieren en planten nemen de mineralen op waardoor de mineralen in onze voeding terecht komen. Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamines te produceren met uitzondering van vitamine K. Deze kan het lichaam wel zelf aanmaken.

Soorten vitamines en mineralen
Er zijn 13 verschillende soorten vitaminen en mineralen. Dat zijn de vitamines A, B C, D, en K. De vitamines B bestaan uit 8 soorten. Zo is er vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), foliumzuur (B11) en B12. Vitamines worden onderverdeeld in vitamines die in water opgelost kunnen worden en vitamines die in vet opgelost kunnen worden. Alle B vitamines en vitamine C zijn in water oplosbaar. Vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. De vitamines A, C en E worden tot de antioxidanten gerekend. Antioxidanten kunnen helpen bij het voorkomen van ziektes.

Bij een gezond dieet met variatie krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Een tekort aan vitamines en mineralen komt niet vaak voor. Het is daarom voor veel mensen niet nodig om extra vitaminesupplementen te slikken. Bepaalde groepen mensen zijn er wel bij gebaat om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld baby’s, kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.