Dieet Pro

Natrium is een mineraal dat in alle lichaamsvloeistoffen aanwezig is. Het speelt een rol in meerdere functies binnen het lichaam. Natrium regelt bijvoorbeeld de vochtbalans in het lichaam. Daarom wordt de hoeveelheid natrium in een voedingsmiddel ook vermeld op het etiket. Dit staat vermeld als een hoeveelheid natrium per 100 gram van het voedingsmiddel. Natrium heeft daarnaast een rol bij het regelen van de bloeddruk.

Hoeveel natrium?
Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel natrium iemand nodig heeft. De Gezondheidsraad beveelt maximaal 2,4 gram natrium per dag aan of maximaal 6 gram keukenzout om een hoge bloeddruk te voorkomen. In Nederland ligt het gemiddelde per persoon op 3,6 g natrium per dag. Dat is meer dan wordt aangeraden door de Gezondheidsraad. Mensen krijgen snel te veel natrium binnen door kant-en-klaar maaltijden. Deze bevatten meestal veel zout.

Te veel natrium
Te veel natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk. Er is ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten als het natriumgebruik te hoog is. Doordat natrium zich in veel voedingsmiddelen bevind is het mogelijk dat iemand te veel natrium binnenkrijgt. Te weinig natrium komt nagenoeg niet voor omdat het in zoveel producten zit.