Dieet Pro

Een calorie is de hoeveelheid warmte dat nodig is om een kubieke centimeter water één graad te laten stijgen. Een kilocalorie is het duizendvoud hiervan. Een kilocalorie, ook wel afgekort als kcal, is de hoeveel warmte dat nodig is om een kilo water één graad te laten stijgen.

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten bestaan uit kool en water. Er zijn vijf typen koolhydraten: suiker, glucose, fructose, sucrose, maltose en lactose. Deze koolhydraten zijn het meest geliefd door het lichaam als brandstof. Met name de hersenen hebben een constante toevoer van koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Koolhydraten worden opgeslagen in de spieren en in de lever in de vorm van glycogeen. In een standaard dieet bestaat circa 40 tot 50 procent van het eten uit koolhydraten. 1 gram koolhydraten staat gelijk aan 4 kilocalorieën.

Wat zijn eiwitten?
Eiwitten bestaan uit aminozuren die nodig zijn voor verschillende functies in het lichaam. Het lichaam breekt de eiwitten af tot aminozuren in het lichaam en verandert ze in andere eiwitten die door het lichaam gebruikt kunnen worden. Het lichaam heeft bepaalde aminozuren nodig. Niet alle eiwitten bevatten deze aminozuren.

Wat zijn vetten?
Vetten zijn een olie achtige substantie die nodig zijn voor het lichaam voor meerdere redenen. 1 gram vet staat gelijk aan 9 kilocalorieën. Er zijn verschillende soorten vetten. Vetten worden doorgaans opgedeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten hebben een goede uitwerking op het lichaam, met uitzonderingen van de transvetten. Verzadigde vetten worden gezien als de slechte vetten.